THEMA: SPACESHIP EARTH

spaceshipearthTEC ART 2014 onderzoekt en presenteert  ”Operating Manual for SPACESHIP EARTH”. Dit thema, vrij naar de Amerikaanse architect en visionair Richard Buckminster Fuller, behandelt onze planeet vanuit een aantal samenhangende invalshoeken: o.a. ecologie, ruimteonderzoek, duurzaamheid, technologie, menselijk gedrag, massamedia, futurisme.

 

In 1969 publiceerde Buckminster Fuller zijn boek OPERATING MANUAL FOR SPACESHIP EARTH, een briljante syntheses van zijn wereldvisie. In dit zeer toegankelijke boek onderzoekt Fuller de grote uitdagingen waar de mensheid voor staat, en de principes om uitroeiing te voorkomen, en om onze opties met succes uit te voeren. Hoe gebruiken we onze bronnen in relatie tot armoede, duurzaamheid, design, innovatie, en hoe gidsen we Spaceship Earth naar een duurzame toekomst….

Buckminster Fuller (1895-1983) was architect, ingenieur, wiskundige, cartograaf, filosoof, futurist, uitvinder van de beroemde geodesic DOME, en een van de meest briljante denkers van zijn tijd.
Het onderzoek naar Spaceship Earth is vrij naar Buckminster Fuller. Ontwikkelingen vanuit de kunst en wetenschap anno 2014 worden vanuit diverse invalshoeken onderzocht en gereflecteerd. Ondertussen zijn een aantal trajecten in gang gezet zoals de samenwerking met ESA/Estec en studenten KABKV Den Haag, met presentaties en prototypes in de tentoonstelling in Fenixloods 1.

 

Ook de lancering van SEEKER 2.0, het ongoing project van NASA bioloog en kunstenaar Angelo Vermeulen, over kritisch onderzoek naar de toekomst van de menselijke habitat, geïnspireerd door ruimtevaart-architectuur en science fiction is te zien in de expositie. Het betreft een model-expo met o.a. video en prints, als opmaat voor de bouw van de nieuwe Seeker op de Oude Markt in Enschede tijdens GOGBOT 2014 11-14 sept. Samengesteld door Madlab en UT Eindhoven, waar SEEKER tijdens de Designweek werd vertoond.

Ook de locatie van de Art Week opening (after) party met expositie door TEC ART in het DRIJVEND PAVILJOEN in de Rijnhaven is relevant voor het thema Spaceship Earth. Het drijvend paviljoen is niet alleen bijzonder door de futurische architectuur van de drijvende bollen op het water, maar ook klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen is een pilot en katalysator voor drijvend bouwen in Rotterdam. Het Drijvend Paviljoen gaat over duurzame technologie. De duurzaamheid van het paviljoen zit in de gebruikte materialen, de flexibiliteit, en ook in de inrichting. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het heeft verschillende klimaatzones; de energie wordt alleen gebruikt waar dat op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien. Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater. Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels worden bekleed. Het zogenaamde ETFE-folie is ongeveer 100 keer lichter dan glas waardoor het drijvende fundament een beperkte dikte houdt. SPACESHIP EARTH bij TEC ART is een opmaat en preview voor de 11e editie van het GOGBOT festival 11-14 september te Enschede. Onderzoek met projecten als SEEKER, Mars One, ESA vs Art Science KABKV etc worden verder ontwikkeld voor presentaties tijdens GOGBOT 2014.